Happy Birthday, Studio Babelsberg

Traumfabrik 100 Jahre Babelsberg, affiche Filmmuseum Potsdam

De Duitse filmstudio Babelsberg bestaat vandaag 100 jaar. Op 12 februari 1912 werden de eerste filmopnames gestart in een bijgebouw van de kunstbloemenfabriek in Babelsberg, tussen Berlijn en Potsdam. Sindsdien produceerde de studio meer dan 3000 films en tv-series. Babelsberg is met 16 studios en een terrein van 25.000 m2 niet alleen de oudste, maar ook de grootste filmstudio van Europa.

Berlinale camera voor Babelsberg

Van Marlene Dietrich tot Kate Winslet, van Hitchcock tot Polanski. Babelsberg heeft de groten van het witte doek zien komen en gaan. De studio produceerde door de decennia heen honderden filmklassiekers en kaskrakers. Babelsberg overleefde de eerste wereldoorlog, de crisis van de jaren dertig, het nazi- en Stasi-regime en diverse investeerders en overnames. Babelsberg krijgt vandaag de Berlinale camera uitgereikt door Berlinale-directeur Dieter Kosslick. Het filmmuseum in Potsdam vertelt meer over de veelbewogen geschiedenis van Babelsberg en de Duitse filmindustrie met de expositie ‘Traumfabrik, 100 Jahre Film in Babelsberg’.

Babelsberg en de Berlinale

Het 62e Internationale Filmfestival van Berlijn viert het jubileum met een speciale filmcyclus ‘Happy Birthday, Studio Babelsberg’. Tijdens de Berlinale zijn 10 bijzondere films te zien die in de legendarische studio werden opgenomen. Dit zijn Der letzte Mann (1924), Der blaue Engel (1929/30), Münchhausen (1943), Die Mörder sind unter uns (1946), Das Kaninchen bin ich (1965), Goya (1971), Das Haus am Fluss (1985), Sonnenallee (1999), The Pianist (2002) en The Reader (2008). Na het festival worden de films vertoond in het Filmmuseum in Potsdam.

Het Beverly Hills van Babelsberg

Babelsberg groeide uit tot een filmstad en themapark. Net als Hollywood heeft Babelsberg zijn villawijk: Neubabelsberg. Hier staan architectonische juweeltjes ontworpen door Bauhausarchitecten zoals Mies van der Rohe en de Stalin- en Truman-villa waar de Amerikaanse president verbleef tijdens de Conferentie van Potsdam. In DDR-tijden werd Neubabelsberg door de Berlijnse muur afgesneden van de Griebnitzsee. De excursies van Postdam Tourismus bieden je een kijkje in dit veelbewogen verleden van stars, Stalin en Stasi.

Meer over de geschiedenis van de Duitse film op duits.de.

Over coolduits | Spreuk van de week | Poll van de week | Werbemöglichkeiten | Contact

Powered by WordPress | Deadline Theme : An Awesem design by Orman