Kurschatten

Kurschatten? foto © webartworks.de - Fotolia.com

De bladeren vallen, de schaduwen worden alsmaar langer. Het is herfst. Ineens moest ik aan mijn Kurschatten denken. Hoe zou het nu met hem zijn? Het is al zo lang geleden. En zou de Kurschatten de hervorming van de Duitse gezondheidszorg wel hebben overleefd?

Kuurschatje

Geen idee waar ik het over heb? Op het Duits-Nederlandse forum las ik de volgende vertaling van Kurschatten: ‘Persoon van het andere geslacht met wie men tijdens een kuur in een herstellingsoord een liaison heeft’. Een kuurschatje dus. In Nederland is de ‘kuurschaduw’ onbekend, in Duitsland een begrip. Iedereen die gaat kuren of terugkomt van een behandeling in een kliniek kan rekenen op een paar flauwe toespelingen. Het Kurschatten-fenomeen inspireerde diverse boeken en films. Er is ook een tentoonstelling gewijd aan de Kurschatten in het Apothekenmuseum in Bad Schwalbach.

Korte metten met de ‘Kurlaub’

In de jaren negentig moest het mes in de Duitse gezondheidszorg. Dat betekende het einde van de ‘Kurlaub’ en een flinke klap voor veel kuuroorden. Een verblijf van een maand in een sanatorium of andere kliniek werd niet meer zo gemakkelijk vergoed door de Krankenkasse, het Duitse ziekenfonds. Het woord ‘Kur’ werd in officiële stukken vervangen door de gortdroge termen ‘Vorsorgemaßnahmen’ en ‘Rehabilitationsmaßnahmen’, waarmee eventuele romantische associaties meteen in de kiem gesmoord werden.

Het nieuwe kuren

Maar de kuurtraditie is diepgeworteld in Duitsland. Er zijn nog altijd ruim 350 erkende thermale badplaatsen en kuuroorden. Het Deutscher Heilbäderverband werft op zijn site met de slogan ‘Morgens Mango, mittags Fango, abends Tango’. Het kuuraanbod werd gemoderniseerd met kortere ‘Kompaktkuren’ en meer aandacht voor de wellnessklant en gezondheidstoerist. Ook steeds meer Nederlanders gaan kuren bij de buren. Van sap-vasten op Sylt tot Kneippkuren in het Schwarzwald, alles in mogelijk in kuurland Duitsland.

De schaduwkant van de Kurschatten

En de Kurschatten? Die heeft de Gesundheidsreform overleefd. Kurschatten maken weliswaar geen deel uit van het behandelplan en in veel klinieken zijn relaties tussen patiënten zelfs verboden. Dat een Kurschatten ook best therapeutisch verantwoord kan zijn, daarover hullen de behandelende artsen zich wijselijk in stilzwijgen. Want voor je het weet, spuit de bedrogen partner zijn of haar gal over jouw kliniek op een beoordelingssite. Vooral de schaduwkant van de Kurschatten is op veel internetfora een veelbesproken topic. Vermoed je dat je partner er een Kurschatten op na houdt, dan kun je in Duitsland zelfs een Kurschatten-detective inschakelen.

Over coolduits | Spreuk van de week | Poll van de week | Werbemöglichkeiten | Contact

Powered by WordPress | Deadline Theme : An Awesem design by Orman