Kaffee und Kuchen

Schwarzwälder Kirschtorte © Birgit Brandlhuber - Fotolia.com

Voor veel Nederlanders is Kaffee mit Kuchen een must als ze in Duitsland op vakantie zijn. De Duitse taarten zijn altijd vers, en je krijgt overal een royaal stuk. Heel wat anders dan die krenterige Nederlandse diepvries appelpuntjes. De Duitse taarten zijn meestal zo hoog, dat de taartpunten niet eens rechtopstaand geserveerd kunnen worden. Schwarzwälder Kirschtorte, Käsekuchen, Sachertorte (Oostenrijks), Herrentorte (ook Oostenrijks), Frankfurter Kranz, Waldfrüchtetorte, teveel soorten om op te noemen.

Zondagmiddagtraditie

Kaffee und Kuchen op zondagmiddag is een Duitse traditie. Daarom worden op zondag de cafés en Backstuben drukbezocht. Zelf bakken wordt in Duitsland ook nog veel gedaan. En dan niet met een Dr. Oetker bakmix, maar volgens traditioneel (familie)recept. De keukens van mijn Duitse vrienden zijn vrijwel zonder uitzondering uitgerust met een indrukwekkend arsenaal ingenieuze bakaccessoires en handige taarttransporttrommels.

Plaatcakes versus cupcakes

Naast de taarten van meerdere etages, zijn in Duitsland ook de klassieke boterkoek, Bienenstich en Streuselkuchen met appel, pruimen of abrikozen onverminderd populair. Persoonlijk vind ik deze ouderwetse Blechkuchen (plaatkoeken) die je in vierkante stukken snijdt op de bakplaat, veel smakelijker dan de trendy cupcakes die in Nederland erg in de mode zijn.

Recepten en ingrediënten

Kom je voorlopig niet in Duitsland? Ga dan zelf aan de slag, bijvoorbeeld met de recepten op essenundtrinken.de. Ingrediënten die je in Nederland niet vindt, kun je online bestellen bij gutback.de. De verzendkosten zijn wel aan de hoge kant. Voor dat bedrag kun je met de trein naar Duitsland om daar naar de supermarkt te gaan.

Duitse banketbakkers in Nederland

Taarten laten bakken is een andere optie. Bij Bettina bakt aan de Van Woustraat in Amsterdam bijvoorbeeld, geopend van woensdag t/m zaterdag, van 10.30 uur tot 18.00 uur. Ook in Leiden kun je Duitse taarten bestellen bij Icke de bakker. In Beek en Donk bakt Nicole’s Backstube alle Duitse taartklassiekers.

5 reacties

 1. Martin zegt:

  ook wij hebben veel Duits gebak dagelijks vers.

 2. Alexandra zegt:

  Omdat de Nederlanders het Duitse gebak zo lekker vinden, geef ik workshops “Duitse taarten bakken”. Kijk maar eens op http://www.duitsbakken.nl

 3. Alexandra zegt:

  Duitsland is inderdaad een echt taartenparadijs. Toen ik hierheen verhuisde dacht ik dan ook dat ik flink in gewicht zou toenemen 😉

  Toch mis ik af en toe wel typisch Nederlandse dingen zoals de tompoes en de echte Hollandse appeltaart (dus *niet* die saaie punten uit de diepvries …).

 4. Mel zegt:

  Hoi Marjolein, mooie aanvulling, die Kaffee und Kuchen adresjes in Berlijn. Krijg meteen zin om er heen te gaan!

 5. Marjolein zegt:

  Ja, als je uit Duitsland komt dan is het ineens weer een domper als je diepvriestaarten geserveerd krijgt op een verjaardag in Nederland. Ik probeer zelf wel eens van die grote chocoladetaarten te maken maar het is nog best lastig!

  Voor als je in Berlijn bent heb ik hier trouwens wat tips http://berlijn-blog.nl/top-10-taart/.

Reageer op dit bericht

Alle velden gemarkeerd met een (*) zijn verplicht

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale ervaring. Ga hiermee akkoord door op de 'Akkoord' button te klikken of door deze website te gebruiken. Cookie instellingen aanpassen.